post

Sun kanssas Liisa pien – Suomen jatkosota lapsen silmin

Kajaanin Harrastajateatteri tuottaa kevääksi 2017 kokoillan näytelmän Sun kanssas Liisa pien. Se on koskettava ja historiallisesti tosi esitys sodasta lapsen kokemana. Ensi-ilta on 10.3.2017 klo 19 Generaattorilla, Kauppakatu 36, Kajaani. Näytelmä sopii myös peruskoulun ja lukion historian opetuksen tueksi.

Työryhmässä on mukana 22 harrastajanäyttelijää taustajoukkoineen. Ikäjakauma on 11-vuotiaasta eläkeläiseen. Produktion vetäjänä toimii työpari Anja Tiainen ja Rauli Suhonen. Anja Tiainen on draamapedagogi, opinto-ohjaaja ja lähihoitaja. Rauli Suhonen on toimittaja ja teatterityöntekijä. Molemmat ovat kokeneita harrastajateatterin ohjaajia ja kirjoittajia. Näyttelijöinä on sekä konkareita että uusia löytöjä.

Esityksessä käytetään 40-luvun suosittua musiikkia ja aitoja dokumentteja sanatarkkoina sitaatteina: radio-ohjelmia Ylen arkistosta ja Kainuun sanomia vuosilta 1942-1945, muistelma- ja historiateoksia sekä 20- ja 30-luvulla syntyneiden suomalaisten haastatteluja. Sotaa ja historiaa käsitellään lapsen, alakouluikäisen Liisan näkökulmasta. Sota seurannaisineen vyöryy kuin panssarivaunu Liisan lapsenmaailmaan. Lapsi ymmärtää historian tapahtumia omasta pienen ihmisen näkökulmastaan ja kyselee kysymyksiä, joihin aikuisilla ei ole vastauksia. Liisaa näyttelee Teppanakeskuksen kesäteatterista tuttu 12-vuotias Niki Kunnas.

Näytelmässä käsitellään pelkoa, rohkeutta, rakkautta, uhrautumista, särkymistä ja selviytymistä. Esitykseen sisältyvät autenttiset sanomalehti- ja radiouutiset avaavat median, huhujen, propagandan ja tosiasioiden monimutkaista suhdetta. Näyttämölle rakennettu kotirintama tutustuttaa sodan ajan säännöstelytalouteen, talkoohengen ja naapuriavun välttämättömyyteen ja toisista huolehtimisen eetokseen. Näytelmän tekeminen yhdessä talkoilla ilman rahallisia korvauksia edellyttää samoja asioita; vastuun ottamista omista tehtävistä ja yhteisistä asioista, kaverin auttamista, jaksamista ja venymistä. Sitä kaikkea on löytynyt paljon, ja näytelmän työstäminen on ollut upea retki maamme historiaan. Haluamme jakaa yleisön kanssa tarinamme ja sen ihmisten pelon, ilon, murheen ja toivon rauhasta ja paremmasta huomisesta.

Mukana Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden 2017 ohjelmassa!

Esitykset Generaattorilla:
pe 10.3. klo 19
Su 12.3. klo 17
Ti 14.3. klo 19
Ke 15.3. klo 19
La 18.3. klo 19
Ke 22.3. klo 19
To 23.3. klo 19
La 25.3. klo 19
Su 26.3. klo 17
Pe 31.3. klo 19
La 01.4. klo 19

Tiedustelut: kajaaninharrastajateatteri@gmail.com

Ohjaaja Anja Tiainen
0400 800 355
tiaisenanja@gmail.com

TYÖRYHMÄ:

Käsikirjoitus ja ohjaus: Anja Tiainen

Valo-, ääni- ja lavastussuunnittelu, dramaturginen tuki: Rauli Suhonen

Näyttämöllä: Veeti Hautala, Aleksi Haverinen, Titta Haverinen, Juha Kangasmäki, Ari Kelin, Niki Kunnas, Ellariina Kykyri, Anu Kyllönen, Topi Lindh, Viivi Mahlakaarto, Benjami Mertanen, Tommi Määttä, Pilvi Niiranen, Pihla Piirainen, Milla Roivainen, Iita-Liinu Seppänen, Kaspian Seppänen, Julia Sieppi, Jenna-Mari Uurtomies, Kerttu Vimpari ja Emppu Öcal