Aidatut Unelmat on kävelyesitys, jossa katsojat tulevat näkemään kohtauksia ympäri Kajaanin kaupunkia, kuten esimerkiksi Raatihuoneen torilla ja eri pihoilla. Näissä kohtauksissa ei ole repliikkejä, ne ovat fyysisiä. Katsojat kuulevat käveltävän tilan ääniä, musiikkia ja eri tekstejä kuulokkeista ja esiintyjät ovat eri paikoissa tekemässä kohtauksia. Nyt etsitään työryhmää, joka rakentaa yhden kohtauksen ohjaaja Sari Palmgrenin kanssa. Lisäksi etsitään oppaita, jotka johtavat nämä ryhmät kohtauksesta kohtaukseen.
Työryhmän ensimmäinen tapaaminen on 14.2. Generaattorilla klo 17:30.
Harjoitukset sovitaan yhdessä ryhmän kanssa. Lisäksi jo sovittuja aikatauluja ovat:
– touko-kesäkuulle tiivisviikko 29.5-2.6.
– läpimenot 5.-7.6.
Elokuussa harjoitukset alkavat 7.8. Läpimenot ja ennakot ovat 9.-14.8. Ensi-ilta on 15.8. ja esitykset 17.-21.8.
Ilmoittautuminen ja mahdolliset kysymykset lähetetään osoitteeseen aidatutunelmat@gmail.com. Kirjoita viestin aiheeseen KHT Aidatut Unelmat ja itse viestiin, että oletko kiinnostuneet oppaan roolista vai haluatko olla kohtauksessa mukana.
Takaraja ilmoittautumiselle on 12.2.
***
Aidatut unelmat käsittelee rajoja ja vastuuta suhteessa ympäristöömme: Mistä omat rajat ja vastuu alkavat ja mihin ne päättyvät? Matkan aikana eri muistot ja tilat avautuvat, luoden maaperän yhteiselle olemiselle. Esitys koostuu kokemuksellisesta reitistä: aidatuista ja aitaamattomista tiloista, eri ihmisten puutarhatarinoista, luontosuhteesta sekä luontokokemuksista. Kävelyreitin varrella koetaan esityskohtauksia, joista osaa jäädään katsomaan, osan ohi vaelletaan. Esiintyjien ja yleisön raja hämärtyy ja ympäristö on isossa osassa teoksen kokemuksellisuutta.
Teos koetaan kävellen kuulokkeiden kanssa oppaan johdolla eri ulko-ja sisätiloissa. Esityksessä tuttu ympäristö avautuu katsojalle uudelleen nähtäväksi ja tuoreesti koettavaksi. Äänimateriaalin tekstit on koottu filosofisista kävelyteksteistä sekä puutarha- ja luontomuistoista. Mukana on myös todellisia eri kävelypaikkojen nauhoitettuja ääniä, joiden nauhoituksessa on käytetty binauraalista tekniikkaa.
ESITYKSEN TAUSTA
Vastaavanlainen esitys on toteutettu 2017 ja 2018 Helsingissä Kannelmäen ja Kaarelan alueella Helsingin Juhlaviikkojen, Kanneltalon ja Zodiak – Uuden tanssin keskuksen kanssa yhteistyössä. Vuonna 2019 esitys toteutettiin Hyvinkäälle paikallisten yhteistyökumppanien kanssa yhteistyössä, joista pääjärjestäjänä oli Lasten ja nuorten taidekeskuksen säätiö ja Zodiak. Vuonna 2021, Covid-19 rajoituksien aikaan, toteutettiin Aidatut unelmat – Take away kuunnelma- kävelyversio Zodiak – Uuden Tanssin keskuksen Sivuaskel festivaalille yhdessä Esa Mattilan kanssa.
TOTEUTUS ja TAVOITTEET
Tavoitteena on tehdä tinkimätön kokonaisteos kaupunkitilassa ja samalla tukea osallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Teos ei toteudu ainoastaan varsinaisissa esityksissä, vaan jo harjoitusprosessi luo yhteisöllisyyttä ja ulkona tapahtuvat harjoitukset avaavat tanssitaidetta ja ympäristöä uudella tavalla kaupunkilaisille. Hankkeen tavoitteena on näin luoda osallisuutta ja kiinnostusta oman elinympäristön kehittämiseen yhdessä muiden kanssa. Esityksen tärkeänä tavoitteena on myös eri ihmisryhmien yhteen saattaminen ja mahdollisuus väliaikaisen, totuttuja rajoja rikkovan yhteisön muodostaminen taideprojektiin osallistumisen kautta.
PALAUTE AIEMMILTA OSALLISTUJILTA
Pienrymähaastatteluissa esityksen jälkeen osallistujat olivat kokeneet rohkeutta ja voimaantumista, tutustumista ympäristöön uudenlaisesti, ryhmähengen positiivista vaikutusta sekä uudenlaista suhdetta luovuuteen ja nykytanssiin.
”Julkisessa tilassa tapahtuva taideteko merkityksellistää taiteen tekemistä. Tämän prosessin myötä hetkellisyyden merkitys vahvistunut. Työskentely tapahtui lempeästi – ei negatiivista haltuunottoa. Lempeyden sai aikaan sen, että mukana oli ei-ammattilaisia. Myös tekemisen tapa.”
”Oli hedelmällistä työskennellä erilaisten ihmisten kanssa. Vanhemmilta ihmisiltä sai elämänuskoa, ammattilaisilta oppia tiettyyn liikkeelliseen tekemiseen ja esiintymiseen. Minuakin kuunneltiin. Rajat katosi aika nopeasti!”
Artikkelin kuva
Valokuva: Jouni Ihalainen, Aidatut unelmat Helsinki 2017
Kuvassa: Marjukka Savolainen