7 juippia (2016)

Aleksis Kiven Seitsemän veljestä – teokseen perustuva 7 juippia on seitsemän kajaanilaisen nuoren kasvutarina kohti aikuisuutta ja yhteiskunnan jäsenyyttä. Kertomus sijoittuu tämän päivän kajaanilaiseen urbaaniin maisemaan ja sisältää vauhdikkaita ja vaarallisia tilanteita, romantiikkaa ja rakkaudennälkää unohtamatta. Kuinka reissussa käy?

Seitsemän erinäköistä ja –kokoista juippia majailee Kajaanin esikaupunkialueella housut roikkuen afroamerikkalaista musaa kuunnellen, lantiot keinuen ja kädet heiluen. Isää tahi äitiä ei ole vähään aikaan näkynyt eikä sukulaisestaan pahemmin kyläile. Koulunkäynti ei maistu eikä muutenkaan elämässä tunnu olevan suuntaa. Sisarusparven tulevaisuudenennuste saisi Alexander Stubbinkin hymyn hyytymään. Tyypit ovat downshiftaamisen mestareita ja hyvin innovatiivista mitä tulee rahan pummaamiseen, keskinäiseen kinaamiseen ja notkuiluun.

Myöskään rakkautta ei esityksestä puutu. Naapuruston ihastuttavat tytöt ja pojat ovat kiinnittäneet sisarusten huomion. Pikkuhiljaa porukka saa hengen päälle ja loppu on historiaa. Juipit ja likat saavat ryhtiä elämään mutta tuleeko heistä kuuliaisia suunsa kiinni pitäviä veronmaksajia vai anarkistisia yhteiskunnan arvoja kyseenalaistavia aktivisteja onkin sitten toinen juttu. Näytelmä kyseenalaistaa innovatiivisuusjargonin sekä jatkuvaan kulutukseen ja tehostamiseen perustuvan politiikan. Onko yhteiskunta ihmisiä varten vai koulutetaanko ja kasvatetaanko Suomen nuorisoa pelkästään talouden ehdoilla? Esityksessä näytetään seitsemän sisaruksen erisuuntaiset ja toisistaan poikkeavat polut yhteiskuntaan.

Ohjaus Heikki Törmi
Koreografia Anna Riski
Tuottaja Kirsi Järvilehto
Lavalla Titta Haverinen, Heikki Hoppania, Noora Jakobsson, Reetta Kokkonen, Aleksantra Korhonen, Niki Kunnas, Aino Leinonen, Johanna Moilanen, Iida Nousiainen, Milla Roivainen, Rauli Suhonen, Kari Suutari, Susanna Väisänen